DRUKUJ
2015-09-07

Lekarze urzędowo wyznaczeni do badania zwierząt
rzeźnych i mięsa

UBÓJ NA UŻYTEK WŁASNY TRZODY CHLEWNEJ  NA TERENIE POWIATU TCZEWSKIEGO

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie przypomina, że mięso pozyskane z uboju świń na potrzeby własne oraz mięso dzików odstrzelonych podlega obowiązkowemu badaniu na obecność włośni.

Zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej 24 h przed dokonaniem uboju zwierząt, posiadacz zwierzęcia  zobowiązany jest poinformować powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce planowanego uboju.

Zgłoszenie takie można dokonać w formie:

- pisemnej według druków dostępnych na stronie lub w sekretariacie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Tczewie,

- telefonicznie pod nr telefonu (58) 531-15-53,

Aby dokonać zgłoszenia telefonicznie trzeba przygotować niezbędne informacje:

  • imię i nazwisko, miejsce i adres zamieszkania;
  • gatunek i liczba zwierząt poddawanych ubojowi;
  • numer identyfikacyjny zwierzęcia/zwierząt poddawanych ubojowi;
  • miejsce i termin uboju;
  • imię i nazwisko, adres  osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju
  • inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym;

Obowiązek hodowcy świń


Istnieje obowiązek badania mięsa świń, bobrów, nutrii i dzików na obecność włośni.

Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny zwierzęta:

-    zdrowe,

- po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego.

Dodatkowo ze względu na fakt, iż powiat tczewski znajduje się w strefie „ochronnej” związanej z występowaniem afrykańskiego pomoru świń na terenie Polski, ubój
w gospodarstwie świń dopuszcza się, pod warunkiem, że:

  1. Stado jest zarejestrowane w ARiMR i posiada numer siedziby stada,
  2. Świnie zostały oznakowane zgodnie z ustawą o systemie IRZ,
  3. Stado posiada status urzędowo wolny od choroby wirusa Aujeszky'ego,
  4. Były one utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem,
  5. Świnie planowane do uboju, zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń,
  6. Mięso pozyskane w wyniku takiego uboju zostanie poddane badaniu poubojowemu,
  7. Mięso pozyskane od ubitej świni zostanie zbadane na obecność włośni.

Ponadto należy zgłosić w terminie 2 dni od zdarzenia Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR fakt uboju ( strefa ochronna/żółta ).

Gdy zaistnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń próbki do badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń pobiera się przy przeprowadzaniu badania przedubojowego świń albo badania poubojowego mięsa z tych świń. 

Próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i bada urzędowy lekarz weterynarii.  

 

 

Mięso świń, bobrów, nutrii i dzików nie może być spożyte ani przetworzone przed otrzymaniem zaświadczenia potwierdzającego przydatność do spożycia.

 

 

CENNIK  BADANIA

  • trzoda chlewna – badanie bezpłatne
  • dzik – badanie bezpłatne

LEKARZE URZĘDOWO WYZNACZENI DO BADANIA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I MIĘSA     

                                                    NA ROK 2022

Lp.

Nazwisko i imię
urzędowego lekarza weterynarii

Obszar działania

Siedziba,
nr telefonu

 

Metoda badania

1.

lek. wet. Jacek Szwaczka

powiat tczewski

Pracownia Badania Mięsa U-15
ul. 30 Stycznia 29
83-110 Tczew
kom : 601 538 220

wytrawiania

 

Badania mięsa na obecność włośni na terenie powiatu tczewskiego odbywają tylko
i wyłącznie metodą wytrawiania zgodnie z rekomendacjami Komisji Europejskiej jako jedynej w pełni skutecznej  metody badania mięsa na obecność włośni( Rozporządzenie Wykonawcze Komisji UE nr 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015r. ustanawiające szczególne przepisy urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni Trichinella w mięsie.

Badania takie wykonuje Pracownia Badania Mięsa U-15 przy ul. 30 Stycznia 29 w Tczewie dwa razy w tygodniu lub w zależności od potrzeby.

Dostarczane próbki powinny zawierać informacje:

  • imię i nazwisko oraz adres
  • numer telefonu
  • numer siedziby stada

Wyniki badania będą udostępniane telefonicznie przez urzędowego lekarza weterynarii oraz osobiście przy odbiorze zaświadczenia w umówionym terminie.

WAŻNE

                                            

Za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny, brak zgłoszenia powiatowemu lekarzowi weterynarii uboju zwierzęcia na użytek własny 24 godziny przed planowanym ubojem, za ubój w niewłaściwych warunkach bądź przez osobę nieposiadającą uprawnień, za brak badania mięsa świń, bobrów, nutrii i dzików na włośnie grozi kara od 100 zł do 2000 zł

 

Za wprowadzenie mięsa na rynek, które pochodzi z produkcji na użytek własny

grozi kara od 1000 zł do 5000 zł

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2017r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego

(Dz.U. 2017 poz. 1182) - § 1 pkt. 38 oraz §1 pkt. 39

 

Podstawa prawna:

*Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2022r. w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.

* Ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt z dnia 02 kwietnia 2004 r.  (Dz.U. 2021 poz. 1542)

* Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 stycznia 2021 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń (Dz.U. z 2021 r., poz. 270)